Kur'an-ı Kerim'in Ana Konuları ve Muhtevası Semineri

Kur'an-ı Kerim'in Ana Konuları ve Muhtevası Semineri

Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüzün Kalite Takip Sistemi (KTS) Aralık - Ocak Ayları Faaliyetleri Öğrenci Mesleki Gelişim Alanı Çalışmaları Kapsamında Okulumuz konferans salonunda Okul Müdürümüz Ali AKSU ve Ünye İlçe Müftülüğü Din Görevlisi Özal EFİLOĞLU tarafından öğrencilerimize "KTS Öğrenci Mesleki Gelişim Alanı Seminerleri " kapsamında " Kur'an-ı Kerim'in Ana Konuları ve Muhtevası" konulu seminer verildi.

Okul Müdürümüz Ali AKSU, "Şuurlu bir insan olabilmek için Kur'an-ı Kerim' i bol okuyun. Çünkü okumadan olmaz. Şuurlu ve erdemli genç olun. Hayatta ne olursanız olun ama erdemli, vatanını ve devletini seven genç olun" şeklinde konuştu.

Ünye İlçe Müftülüğü Din Görevlisi Özal EFİLOĞLU ise, "Kur'ân'ın varlık ve hadiselere bakışını yansıtan ifadeleri, gergef bir mana örgüsü içinde sunulmaktadır. Bu bağlamda Kur'an parçaları, birinci dereceden muayyen bir hedef gözettiği gibi ikinci, üçüncü derecelerde başka gayelere de hizmet edebilmektedir. Çünkü Kur'ân'ı teşkil eden parçalar öylesine iç içedir ki, çoğu zaman birbirlerinden ayırıp belli bir maksada matuf kılınamamaktadır. Bazı durumlarda herhangi bir ayetin bir bölümü, bir yandan o ayetin hedeflediği mana ile yakından ilgili iken, öte yandan başka ayetlerle irtibatlandırıldığında, tali derecede tamamen farklı bir hedef gözetilebilmektedir. Bu çerçevede Kur'ân tekrar tekrar baştan sona okununca, en küçük birimi olan harflere, ana cümlelere, yan cümlelere, cümlelerden müteşekkil âyetlere ve bu âyetlerin oluşturduğu daha büyük pasajlara kadar, her Kur'ân parçasının başlı başına görevler yüklendiği gibi, Kur'ân bütünlüğü içinde birbiriyle bağlantılı bir mahiyet arzettiği gözlenir. Kur'ân-ı Kerîm muhataplarına, kendisine has ve hârikulâde bir üslûpla hitap eder. Başka bir ifadeyle, Kur'ân ihtiva ettiği çeşitli konuları, kendisine has ilahi bir metin yapısı ve tertibi içinde sunar. Bu anlamda Kur'ân'da inanç esasları, ahlâkî prensipler, şer'î hükümler, ibâdetler, kıssalar, kâinâtta Allah'ın varlığı ve birliğini gösteren âyetler, çeşitli davetler, nasihatler, ibretler, azarlamalar, korkutmalar, emir ve yasaklar, helal ve haramlar, teşvik ve sakındırmaların gergef bir üslupla birarada, iç içe yer aldığı bilinen bir vakıadır. Konu ile alakalı şu hususa yer vermek uygun olacaktır: Kur'an'da tek kelimelik ayetler olduğu gibi, 100'ü aşkın kelimeden teşekkül eden bir sayfalık en uzun ayet ve yarım sayfalık uzun âyetler de vardır. Âyetlerin bir kısmında bazen bir konu işlenirken, bazı durumlarda bir âyet, çeşitli konulara atıfta bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

17.01.2022 650

20-01-202220-01-202220-01-202220-01-202220-01-202220-01-2022